De Kracht van Diversiteit
Header

Als werkgever iets doen voor hoogopgeleide vluchtelingen? 7-10

september 17th, 2015 | Posted by Thea in Geen categorie

Bijeenkomst werkgevers hoogopgeleide vluchtelingenKom 7 oktober naar de Matchbijeenkomst Seats2meet! Ze kunnen u niet ontgaan zijn. De beelden van de mensen die hun land ontvluchten en in Europa op zoek zijn naar een nieuw en veilig bestaan. Het wordt bestempeld als het ‘vluchtelingenprobleem’, maar:  het biedt ook kansen. Veel vluchtelingen zijn jong, hoog opgeleid en gemotiveerd. Een prima impuls voor de arbeidsmarkt, die in onze regio staat te springen om de juiste mensen.  Ook in het buitenland zien ondernemers kansen, bijvoorbeeld in Duitsland. 

Samen voor Eindhoven nodigt u uit voor een matchingsbijeenkomst op 7 oktober, zodat u zelf kunt ervaren wat voor kansen dit voor uw onderneming kan bieden.  In elk geval een kans om met hoofd én hart te ondernemen.

Wanneer: 7 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur met aansluitend een lunch.

Waar: Seats2meet Strijp-S, Torenallee 24 Eindhoven

Aanmelden: stuur voor 1 oktober een e-mail naar s.besic@eindhoven.nl

Ook uw suggesties voor genodigden van de bijeenkomst zijn welkom op dat mailadres. Nadere invulling van het programma volgt in de bevestiging van aanmelding.

Achtergrondinformatie
Je land ontvluchten en alles wat je lief is achterlaten. Omdat je wordt bedreigd, onderdrukt of vervolgd. Je komt terecht in Nederland en krijg je gelukkig een verblijfsvergunning. Maar dan? Dan wil je jezelf nuttig maken in je nieuwe land. Werken! Al je ervaring en talent inzetten. En als het even kan: het werk doen waarvoor je bent opgeleid. Door hun achtergrond hebben vluchtelingen een ongekende motivatie. Een doorzettingsvermogen van hier tot Mogadishu. Ze hebben duidelijke doelen en ambities. En willen niets liever dan aan de slag om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien en iets terug te kunnen geven aan de maatschappij die hen bescherming biedt. (bron: Vluchtelingenwerk)

Toch hebben vluchtelingen het moeilijker op de Nederlandse arbeidsmarkt. Om verschillende redenen. Vluchten met onvoldoende voorbereiding, buitenlandse diploma’s, taal, missen een Nederlands netwerk, werkervaring wordt niet meegewogen, maar ook ‘koudwatervrees’ bij veelwerkgevers. Zonde, want het gemiddelde opleidingsniveau onder vluchtelingen is aanzienlijk hoger is dan bij andere groepen migranten. Zij hebben vaak deelgenomen aan hoger onderwijs, spreken de Engelse taal en hebben soms hoge functies vervuld in land van herkomst. Dat biedt ook kansen voor ondernemers in deze regio. Nu worden openstaande vacatures deels opgevuld door het aantrekken van talent uit het buitenland, terwijl een deel van de hoogopgeleide vluchtelingen bij aankomst in Nederland ook de Engelse taal spreekt. Andere voordelen zijn o.a.:

Zij weten al binnen 8 dagen na aanvraag van hun verblijfsvergunning of zij mogen blijven.
Zij hebben dan dezelfde rechten als Nederlandse werknemers. Een vluchteling in dienst nemen is dus niet illegaal!
Ze dragen bij aan de diversiteit op de werkvloer en spreken vaak meerdere talen; De beslissing van mensen om te vluchten naar een onbekend land getuigt van motivatie en ondernemendheid.

De gemeente Eindhoven start in samenwerking met het COA en AZC Eindhoven een pilot, waarbij het moment van werkbemiddeling naar voren wordt gehaald, zodat wordt voorkomen dat sommigen maar blijven wachten en niets kunnen doen. Dit vanuit de overtuiging dat ‘eerst werk, dan de rest’ zorgt voor betere inburgering, deelname aan de Nederlandse samenleving en het sneller leren van de Nederlandse taal. Maar ook vanuit de overtuiging dat vluchtelingen ongekend veel talent hebben waar werkgevers (in de regio) van kunnen profiteren.

De start van de pilot wordt formeel gemarkeerd met een bijeenkomst. Naast de deelnemende partijen, zullen ook een aantal statushouders aanwezig zijn. Wij nodigen u graag uit voor de bijeenkomst. Om met u in gesprek te gaan over de bijdrage die de gemeente, COA en de werkgevers kunnen leveren. Tevens zullen statushouders aanwezig zijn, zodat u zelf kennis kunt maken met de kansen die deze potentiele werknemers u kunnen bieden.

“De drive om iets te bereiken is bij een vluchteling vaak groter dan bij andere mensen. De vluchteling heeft alles gehad en alles gedwongen verlaten. Ik wilde dus niet wachten maar zo snel mogelijk beginnen met leven. Maar zelfs na mijn verblijfsvergunning stond ik in de wachtstand.” Saša Simendi? (46)
“In Syrië had ik een plaats in de samenleving, hier ben ik een van de duizenden vluchtelingen. Je verliest iets wezenlijks van jezelf.” Besan (26), Syrië
“Zeven jaar lang had ik niets gedaan. Eerst drie jaar in Afghanistan, omdat vrouwen niets anders mochten doen dan het huishouden en daarna ook in Nederland” Fariha (35), Afghanistan
nieuwslijst

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.