Het referendum over de kwestie zorgt al weken voor veel beroering, zoals we in Rotterdam zagen. Wie is deze Erdogan en wat wil hij met Turkije en de regio? Bekende Turkije specialist Lily Sprangers gaat in haar lezing in op deze en andere vragen.
Lily Sprangers studeerde geschiedenis en werkte geruime tijd bij het ministerie van Defensie. Daarna was zij onder meer directeur van het Duitsland Instituut. In 2007 was zij mede initiatiefnemer van het Turkije Instituut dat tot 2015 bestond. Zij wordt vaak door de media gevraagd te reageren op ontwikkelingen in Turkije.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kon aanvankelijk rekenen op de sympathie van het Westen. Men zag hem als de man die de politieke islam in rustiger vaarwater leidde, de economie tot bloei bracht en het onderwijs stimuleerde. Binnen Turkije had hij ruime steun, zoals diverse verkiezingen aantoonden. Geleidelijk bleek echter dat het woord compromis niet in zijn woordenboek voorkomt. Erdogan moet goedschiks of kwaadschiks zijn zin hebben. Een vergelijk met de Koerden kwam er niet, de oppositie werd monddood gemaakt en zijn oude medestanders van de Gulenbeweging worden na een conflict te vuur en te zwaard vervolgd.
Vooral na de mislukte staatsgreep van vorig jaar lijken Erdogan en aanhang bevangen door paranoia. De rechtsstaat, mediavrijheid en democratie worden voortdurend verder ingeperkt. Slechts een machtsconcentratie in de handen van de president, dat wil zeggen Erdogan, lijkt voldoende garantie om alle boze geesten te bezweren.
Wanneer?
di. 25 april, 20.00 uur
Waar?
Gebouw AG, Parklaan 93.
Aanmelden
Via website AG
Toegangsprijs € 5.
Organisatie:
Ned. Genootschap voor Int. Zaken (NGIZ) en het Academisch Genootschap (AG)