In Eindhoven werken stichting Nese Divers en COC Eindhoven en regio samen aan een project om seksuele diversiteit binnen de Turkse gemeenschap bespreekbaar te maken. COC Eindhoven en regio is blij met dit initiatief dat ontstaan is vanuit de Turkse moslim gemeenschap zelf.
Volgens de huidige berichtgeving in de media gaan moslims en homoseksualiteit niet samen. COC Eindhoven en regio wil dat graag weerspreken. Moslims en homoseksualiteit kunnen zeker samen gaan, en Eindhoven bewijst dat.
Stichting Nese Divers, partner van OVAA, is al enkele jaren actief om taboes binnen de Turkse gemeenschap bespreekbaar te maken. Homoseksualiteit is een van deze onderwerpen. Het project waaraan stichting Nese werkt richt zich op de families van homoseksuelen en op de Turkse gemeenschap zelf. Hierdoor onderscheidt dit project zich van andere projecten in Nederland. De meeste projecten zijn immers vooral gericht op het bieden van hulp en ondersteuning aan LHBT’s (lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders) die uitkomen voor hun seksuele geaardheid.
De aanpak van stichting Nese Divers verschilt wezenlijk van de activistische aanpak, die veel meer confronterend is en daarom bij de doelgroep meestal afschrikt. Activisme is geschikt om LHBT´s te emanciperen en te helpen uit de kast te komen, maar werkt veel minder om juist hun omgeving tot mentaliteitsverandering en acceptatie te bewegen. Als je de angsten van de mensen omtrent homoseksualiteit naar boven kunt halen, kun je er aan werken deze weg te nemen.
Het project kent een looptijd van twee jaar en zal bestaan uit een toneelstuk, informatiebijeenkomsten, workshops en open spreek uren. In een latere fase zal COC Eindhoven en regio inhaken om de LHBT´s binnen de moslimgemeenschap een ontmoetingskans te geven. Een pilot van deze formule bleek een onverwacht groot succes. Er waren meer dan 200 deelnemers, waarvan de meesten aan meerdere onderdelen van het project deelnamen. Dit overtrof de verwachtingen van stichting Nese Divers.
De gekozen werkwijze spreekt aan in Eindhoven en inmiddels kijken ook de Marokkaanse en zelfs Somalische gemeenschap mee. Het is de bedoeling dat tijdens het project de methode die voor de Turkse doelgroep werkt aangepast wordt naar een variant die voor andere allochtone doelgroepen zou kunnen werken.
Op dit moment is stichting Nese Divers bezig om het financiële verhaal rond te krijgen. Daarom steunt COC Eindhoven en regio de stichting Nese Divers volledig bij haar aanvragen bij diverse overheden. COC Eindhoven en regio hoopt ook dat de gemeente Eindhoven voldoende middelen beschikbaar zal stellen om dit project van diversiteit en tolerantie mogelijk te maken.