Noord-Brabant bereikt in 2016 de grens van 2,5 miljoen inwoners. De provincie, Erfgoed Brabant en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) presenteren een interactieve tijdlijn met bijzondere gebeurtenissen rondom de Brabantse bevolking in de afgelopen eeuw.
Iedere week vindt u op onze website een kort verhaal over de bevolking in Brabant vanaf 1900. U kunt lezen hoe het was om in Brabant te wonen en welke belangrijke inwoners een bepalende rol hebben gehad.
1970-1980 Gastarbeiders
Tussen 1960 en 1974 vestigden zich ongeveer 23.000 buitenlandse arbeiders in Noord-Brabant. Deze zogenoemde ‘gastarbeiders’ zijn eerst vooral Italianen, Spanjaarden, Grieken, Portugezen en enkele Joegoslaven. Sommige bedrijven werven exclusief in één land, zoals Unox in Spanje en Bergoss in Turkije. De meeste gastarbeiders in Noord-Brabant komen uiteindelijk uit Turkije en uit Spanje. Het zijn meestal mannen, maar uit Joegoslavië worden door bijvoorbeeld het Roosendaalse Red Band juist vrouwen gehaald.
De gastarbeiders komen hier werken, maar na hun arbeidzame leven zullen ze weer vertrekken, zo is de algemene verwachting in de jaren zeventig. Toch zijn er sommige bedrijven, zoals Thomassen & Drijver uit Oss, die een actieve wervingscampagne combineren met met taalcursussen en gezinshereniging gericht op integratie van de werknemers in Nederland.
De gastarbeiders worden gehuisvest bij particulieren of in (bedrijfs)pensions en krijgen een tijdelijke werkvergunning. Soms wordt de verblijfsvergunning eerder ingetrokken. Dat overkomt een aantal Joegoslavische meisjes bij Bata in december 1970 en Spaanse arbeiders bij Philips in december 1974, die vervolgens worden uitgewezen.
In 1973 stagneert de economie en stopt het werven van gastarbeiders. Toch volgt op de eerste golf van ‘gastarbeiders’ na 1970 een tweede immigratiegolf door de gezinshereniging en bruiden uit het vaderland. Hoewel een flink aantal arbeidsmigranten teruggaat, vooral Spanjaarden, blijven anderen permanent hier. Ze horen er in het oude vaderland vaak niet meer helemaal bij. In Nederland blijven ze echter ook ‘buitenlanders’, waarvan de acceptatie in de samenleving varieert met het economisch getij.
In de berichtgeving van die tijd wordt het soms voorgesteld alsof Nederland overspoeld raakt door een vloedgolf van mediterrane bevolkingsgroepen. Toch is rond 1980 slechts 2,4% van de inwoners van Noord-Brabant geen Nederlander.
Bron: Noord-Brabant.maps.arcgis