De Kracht van Diversiteit
Header

Twee en half miljoen Brabanders – deel 9 Innovatie

mei 23rd, 2016 | Posted by Thea in Geen categorie

160405 Innovatie - deel 9Noord-Brabant bereikt in 2016 de grens van 2,5 miljoen inwoners. De provincie, Erfgoed Brabant en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) presenteren een interactieve tijdlijn met bijzondere gebeurtenissen rondom de Brabantse bevolking in de afgelopen eeuw.

Iedere week vindt u op onze website een kort verhaal over de bevolking in Brabant vanaf 1900. U kunt lezen hoe het was om in Brabant te wonen en welke belangrijke inwoners een bepalende rol hebben gehad.
1980-1990 Innovatie
Eind jaren 70 verwelkomt Noord-Brabant zijn 2 miljoenste inwoner. Het inwoneraantal van de provincie is dan bijna verviervoudigd, vergeleken met het begin van de twintigste eeuw. En waar het Brabant van rond 1900 vooral een land was van sappelende boeren en slecht betaalde arbeiders, lijkt het Brabant van de jaren 80 het ene succes na het andere bij te mogen schrijven.

Het schilderij Irissen van Vincent van Gogh is in 1987 opeens het duurste schilderij ter wereld. Maar liefst 54 miljoen Australische dollars worden er betaald voor dit werk van de zonderling uit Zundert.

De Dafjes die in Eindhoven van de machineband rollen worden minachtend ‘truttenschudders met jarretelaandrijving’ genoemd, tótdat Jan de Rooij met zijn DAF-truck in Parijs-Dakar de volledige concurrentie wegblaast.

PSV sleept in 1988, weliswaar als derde Nederlandse club, maar als eerste Brabantse voetbalvereniging de Europacup I binnen. Bovendien dragen de spelers van de Eindhovense trots ook voor een groot deel bij aan het succes van het Nederlands elftal, dat in de finale van het EK de Sovjet-Unie weet te verslaan en Nederland zodoende Europees kampioen voetbal maakt.

Heel Nederland klapt zich de handen stuk voor Doe Maar: dé band van de jaren 80, met zijn Tilburgse kopstuk Henny Vrienten.

De hogescholen van Eindhoven en Tilburg worden volwaardige universiteiten.

Philips besteedt het productiewerk uit, maar de hoogwaardige kenniscentra blijven hier en ‘wij’ vinden de cd uit.

Opeens beseften we zelf ook dat Noord-Brabant barst van de vernieuwende hightechbedrijven, met de in 1984 opgerichte chipmachinebouwer ASML als de fiere vaandeldrager.

De kiem voor Brainport is daarmee gelegd. Brabant doet economisch niet onder voor de Randstad en uiteindelijk blijken wij, Brabantse boeren, zelfs de slimste mensen ter wereld.

Dit lijkt ons de erfenis van de jaren 80: het is het decennium waarin de zelfbewuste Brabantse wereldburger is geboren.
Bron: Noord-Brabant.maps.arcgis

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.